Inleiding
Zoals al weer enige tijd het geval is met een DVD speler, is ook de DVD brander gemeengoed gaan worden. Zeker nu de prijzen op een peil komen dat het voor bijna iedereen betaalbaar is geworden.
Bij veel videohobbyisten zien we daardoor steeds meer een verschuiving van het maken van een (S-)VCD naar een "echte" DVD. Begrijpelijk, want de kwaliteit van een DVD video is superieur aan die van een (S-)VCD.
Een logisch gevolg daarvan is ook dat video hobbyist steeds meer aandacht gaan besteden aan het maken van een DVD-menu waarmee de gemaakte video volledig navigeerbaar wordt vanaf de afstandsbediening van de DVD speler. Als eerste vanwege het gemak om hiermee hoofdstukken te kunnen kiezen, maar ook omdat een mooi menu er veel professioneler uitziet en verder omdat het ook nog eens leuk werk is zo'n menu samen te stellen.

Omdat het maken van een DVD toch wel enigszins iets anders is dan het maken van een (S-)VCD is deze workshop er.

Bron; Johan de Jong


Authoring programma
Je kunt niet zomaar een videobestand op een DVD branden en dan verwachten dat je dvd-speler deze af kan spelen. Een speler verwacht een bepaalde bestandsstructuur. Centraal daarin staan de directories VIDEO_TS en AUDIO_TS. Met name de directory VIDEO_TS wordt gebruikt. Daarin komen de voor de dvd-speler benodigde bestanden. Onder andere de .IFO bestanden waarin de voor de speler belangrijke informatie staat over het menu en hoe er op de knoppen van de afstandsbediening gereageerd moet worden en de indeling van de hoofdstukken etc. De videobestanden worden verdeeld over .VOB bestanden.
Voor het samenstellen van een DVD heb je daarom een 'authoring' programma nodig. Daarbij heb je de keus uit een groot aanbod. Om een paar voorbeelden te noemen: Ulead DVD Workshop, Sonic DVDit, MyDVD, DVD Moviefactory, etc. Ook het videobewerkingsprogramma Studio van Pinnacle heeft uitstekende authoring mogelijkheden.
Toch hebben al die programma's wel een paar nadelen.
Sommige zijn heel beperkt in de mogelijkheden. Soms ben je verplicht gebruik te maken van de meegeleverde 'templates'. Sommige programma's kunnen niet overweg met submenu's. Andere kunnen weer geen 'Firstplay' video verwerken. En vaak komt het voor dat zo'n programma geen bewegende beelden voor een menu kan verwerken. Ook zijn er programma's die opnieuw de video naar mpeg2 gaan encoderen, ook al heb je een optimaal mpeg2 bestand aangeboden.
Het grootste probleem dat je kunt tegenkomen is wel dat veel programma's niet helemaal een standaard DVD afleveren. Daardoor kan het voorkomen dat niet iedere dvd-speler zo'n eigengemaakte DVD correct kan afspelen. Dat kan verschillen tot het niet goed weergeven van de pictogrammen van het menu tot het helemaal niet functioneren van het menu.

DVD-lab
En daar was DVD-lab (http://www.mediachance.com/dvdlab/).
DVD-lab is gemaakt door een éénmansbedrijf in Canada. Oscar, de auteur, heeft al veel grafische programma's op zijn naam staan en is hiermee bijzonder succesvol. Niet alleen vanwege de uitstekende kwaliteit van zijn programma's, maar ook door de relatief lage prijs die hij hiervoor vraagt.
Van zijn hand is o.a. ook DCEnhancer, een bijzonder handige tool om digitale foto's te optimaliseren.
DVD-lab kost $99,-. En dat is, gezien de mogelijkheden en de kwaliteit van het programma, een koopje. Hiermee is een professioneel authoring programma binnen het bereik van de video hobbyist gekomen. En zal het een geduchte concurrent worden voor programma's zoals Sonic ReelDVD, Pinnacle Impression, Ulead DVD Workshop, etc.

In de basis vertoont DVD-lab heel veel overeenkomsten met ReelDVD. Maar DVD-lab biedt nog een aantal extra's. Met name bij het ontwerpen van menu's.
Vanwege de veelzijdigheid, de professionaliteit en de prijs van dit programma is besloten deze Workshop uit te voeren met behulp van dit programma.

DVD-lab is alleen online te aan te schaffen. De maker zegt het volgende:
Did you Try the software first?
We believe in a shareware model.
That means we encourage you to first download the software, install it and try it for some period of time before you buy.
Met andere woorden, probeer eerst 30 dagen de volledig functionerende shareware versie en besluit pas dan of je het wilt aanschaffen.

De bronnen
DVD-lab encodeert niet. Dat betekent dat je de video bestanden in het juiste formaat moet aanleveren. Voor (PAL)DVD is dat het mpeg2 formaat met een resolutie van 720x576 en een bitrate van maximaal 9000. Het liefst ziet DVD-lab ook nog een gescheiden video en audio bestand (elementary streams). Net zoals ReelDVD en eigenlijk alle professionele authoring programma's.
De gedachte hier achter is dat eigenlijk iedere videobewerker al een encodeer programma heeft. Het zit ingebakken in programma's als Adobe Premiere en Pinnacle Studio. Ook werken veel videobewerkers met het onvolprezen encodeer programma TMPGenc.
Als deze functionaliteit geïntegreerd zou worden in DVD-lab dan zou het programma, door de licentierechten, onnodig duur worden.

TMPGenc is sowieso handig voor het geval het videobewerkingsprogramma geen mpeg kan aanmaken of niet kan de-multiplexen (gescheiden video- en audiostream kan aanmaken).

TMPGenc