• Voordat je Lion gaat installeren
  Is het heel belangrijk alle updates die Apple aangeeft te installeren. Zeker die voor je besturingssysteem.
  Verder is het handig op voorhand te weten welke apps nog wel, en welke niet meer zullen werken. Via RoaringApps kun je een hele lijst bekijken op hun site.
  Klik hier om hun lijst te verkennen en te zien welke apps wel of niet compatible zijn met Lion.

 • Bibliotheekmap zichtbaar maken
  Dit kan op 2 manieren;
  Als je in een findervenster naar de menubalk gaat en op "Ga"
  klikt terwijl je de Option of Alt toets ingedrukt houdt
  Of;
  Open OS X Terminal (Programma’s-> Hulpprogramma’s) en typ het onderstaande commando:
  chflags nohidden ~/Library/
  Wanneer je deze weer onzichtbaar wilt maken, gebruik je het volgende commando;
  chflags hidden ~/Library

 • Een installatie DVD maken
  Het is mogelijk om van de installer een installatie DVD of bootable USB stick/harddisk te maken. Dit moet je doen als je de app hebt gedownload uit de AppStore en voordat je gaat installeren. Dan ben je namelijk de installer kwijt.
  Zo'n installatie DVD kan reuze handig zijn als je harddisk is gecrashed en een herinstallatie van OS X Lion niet meer mogelijk is met behulp van de ‘Recovery’ partitie
  Ga naar de map Programma’s en Control + klik op het bestand ‘Mac OS X Lion-installatie’, selecteer in het menu de optie ‘Toon pakketinhoud’. Ga hierna op zoek naar het bestand InstallESD.dmg Deze zit in de map SharedSupport. Kopieer het bestand naar bijvoorbeeld het bureaublad. Open Schijfhulpprogramma, klik op  ‘Brand’ en selecteer het installESD.DMG bestand, om de DVD te branden.

 • Automatisch herstarten als je Mac bevriest
  Via Systeemvoorkeuren -> Energiestand kun je een vinkje plaatsen bij "Start automatisch opnieuw op als computer vastloopt". Dit is een heel handige optie voor als je Mac bevriest. Er wordt dan automatisch voor een herstart gezorgd, zonder jouw eigen tussenkomst.

 • Betekenis tekst opzoeken
  Tijdens het typen of bewerken van tekst kun je een woord selecteren en hierop  met Control + Klik in een contextmenu komen. Daar kun je kiezen voor Opzoeken en dan wordt de definitie van het woord je gepresenteerd.

 • Scrollen
  Als je Lion geïnstalleerd hebt, zul je merken dat het scrollen andersom werkt. Zoals op je iPhone en iPad.
  Als je dit wilt wijzigen naar je oude vertrouwde manier, ga je naar Systeemvoorkeuren -> Trackpad -> Tabblad Scrollen en Zoomen en haal je het vinkje weg bij Scrolrichting natuurlijk.

 • Automatische tekstcorrectie in- of uitschakelen
  Deze tekstcorrectie kun je in en uitschakelen via Systeemvoorkeuren -> Taal en Tekst -> Tabblad Tekst
  Hier kun je rechtsboven een vinkje zetten of juist weghalen bij Corrigeer spelling automatisch.
 • Vergrootglas in voorvertoning
  Als je in voorvertoning de ~ toets indrukt kun je een vergrootglas activeren.

 • Finder lettertype linker kolom aanpassen
  Het standaard lettertype van de linker kolom in Finder is sinds Lion nogal groot geworden. Dit kun je vrij gemakkelijk aanpassen.
  Ga naar Systeemvoorkeuren -> Algemeen en maak dan halverwege dit tabblad bij "symboolgrootte navigatiekolom" de keuze voor klein, normaal (standaardinstelling) of groot.

 • Finder venster in Lion overal te openen
  Met de toetsencombinatie CMD Option Spatiebalk kun je waar dan ook binnen Lion een nieuw Finder venster openen.

 • Finder mappen en bestanden een kleur geven
  Je kunt heel gemakkelijk een kleur meegeven aan bestanden of mappen in Finder van Lion. Daar is een nieuwe knop voor toegevoegd die standaard niet aanwezig is in de knoppenbalk. Je kunt die heel eenvoudig toevoegen door naar Finder te gaan en in de menu optie Weergave te kiezen voor Pas knoppenbalk aan. Sleep nu de knop "Label" op de gewenste plek in je knoppenbalk en klik op Gereed. Als je nu een bestand of map selecteert in Finder en daarna op de label-knop klikt kun je er een kleur aan toekennen.
  Je kunt zelfs een label een naam geven via Finder -> Voorkeuren -> Labels. Als je dit gedaan hebt kun je hiermee zowel in Spotlight als in de zoekfunctie binnen Finder met de zoekterm label;naam gebruik van maken.

 • Handigheidjes iCal onder Lion
  Als je in iCal linksboven op het plusteken klikt kun je meteen een afspraak toevoegen. Als je je hier bijvoorbeeld invoegt Ziekenhuis 2/2 van 08:00-09:30 dan zul je zien dat de afspraak gepland word op de bewuste datum.
  Ook kun je ervoor kiezen om in een periode je vakantie te plannen. Klik op het plusteken linksboven en type Vakantie 1/8-31/8 en je ziet dat de hele maand augustus als vakantie gemarkeerd staat.
  Voor een gewone afspraak; Vrijdag diner met Miepje 20:00 uur, geeft die afspraak weer in de week waarop je staat. Nieuwe handige mogelijkheden te over dus.

 • iCal lettergrootte van afspraken aanpassen
  Soms kan het handig zijn om in iCal je letters voor afspraken wat groter of kleiner te maken. Dat kan heel handig met de toetsencombinatie CMD + voor groter, en CMD - voor kleiner. Deze opties kun je terugvinden in het menu onder Weergave.

 • iCal weekweergave aanpassen.
  Standaard kun je in iCal kiezen voor week, maand of jaar weergave. De weekweergave is dan automatisch 7 dagen. Dit kun je echter via een Debug menu (wat bijna in alle applicaties verborgen zit. Als je het Debug menu geactiveerd hebt krijg je toegang tot een aantal verborgen functies binnen iCal met de naam Top Sekret. Als je deze optie aanwezig hebt, kun je kiezen voor het aantal dagen in je iCal weekoverzicht. In te stellen zijn 7, 14, 21 of 28 dagen. Standaard is 7 dagen. Je kunt deze Debug Menu optie tevoorschijn toveren door een terminal commando uit te voeren. (Programma's -> Hulpprogramma's -> terminal.app) en daar het navolgende commando uit voeren;
  defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu 1
  Dit echter nadat je iCal eerst afgesloten hebt. Als je na dit commando iCal opnieuw opstart zie je bovenin de menubalk de menuoptie Debug Als je hier naar Top Sekret gaat, zie je de optie Days in Week View, waar je aan kunt geven hoeveel dagen je per week wil zien.
  Als je het commando ongedaan gemaakt wil worden doe je dat met het volgende terminal commando;
  defaults write com.apple.iCal IncludeDebugMenu 0

 • Vensters van afgesloten programma's niet of wel heropenen zoals je de app verlaten hebt
  Dit kun je uit (of juist weer aan) zetten via Systeemvoorkeuren -> Algemeen
  Zet hier een vinkje bij; Herstel vensters na stoppen en opnieuw openen programma's
  Als je bij het openen van een programma de Shift-toets ingedrukt houdt, zal dit programma starten zonder vorige vensters te openen. Dit met uitzondering van nog niet bewaarde documenten, want die worden wel weer aangeboden.

 • Gebruikersnaam uit de menubalk halen of aanpassen.
  Rechts bovenin de menubalk zie je de naam (vaak met achternaam) zoals je die ingevoerd hebt tijdens installatie. Deze naam kun je weghalen of aanpassen (inkorten zonder voor-/ of achternaam).
  Ga naar de gebruikersnaam en klik hierop. Kies nu voor Voorkeurspaneel "Gebruikers en groepen". Hier kun je ook komen via Systeemvoorkeuren.
  In het venster wat nu opent klik je links onderaan op Inlogopties. Klik nu op het slotje om je wachtwoord in te typen en wijzigingen door te kunnen voeren.
  Kies nu achter; Menu voor snelle gebruikersoverschakeling voor je volledige naam, je korte naam of een Symbool.

 • Launchpad zelf controleren
  Je launchpad geeft alle apps weer die op je systeem staan. Doordat er ook ongewenste (zoals bijvoorbeeld uninstaller apps etc) bij staan wordt het al snel onoverzichtelijk. Er is een Duitse informaticastudent die hier een app voor ontwikkeld heeft die bij je Systeemvoorkeuren komt te staan. De applicatie heet Launchpad-control en kun je downloaden op de site van de ontwikkelaar via deze link. Hier tref je tevens een omschrijving en uitleg en kun je een donatie doen voor de ontwikkelaar.

 • Een download uit de Mac App Store annuleren
  Als je aan het downloaden bent is er standaard geen knop om een download af te breken. Echter als je de Option (Alt) toets indrukt tijdens het downloaden, zul je merken dat de knop Pauzeer, wijzigt in een knop met Annuleer. Nu is het dus wel mogelijk een gestarte download af te breken.

 • Herstelpartitie van Lion bekijken
  Tijdens de installatie van OS X Lion wordt er een herstel-partitie van 650 MB aangemaakt. Als je een keer onverhoopt problemen mocht krijgen kun je deze partitie gebruiken om je Mac te herstellen. Deze herstel-partitie kun je bekijken door tijdens het opstarten de CMD + R toets ingedrukt te houden. Om te weten of er een herstel-partitie aanwezig is kun je bij de opstart ook de Option (Alt) toets ingedrukt houden, zodat je het bootmenu gepresenteerd krijgt. Indien je de opstartschijf niet van naam veranderd hebt, zie je nu minimaal "MacIntosh HD" wat je opstartschijf is en de herstel-partitie met de naam "Recovery HD".

 • Lion veranderingen terugzetten.
  Er zijn wat dingen veranderd in Lion die niet iedereen even goed kan waarderen. Zoals bijvoorbeeld de scroll-richting of het niet meer zien van de scrollbars. Dit kun je heel gemakkelijk met 1 muisklik veranderen met de applicatie Lion Tweaks welke je kunt downloaden op deze site. Na het installeren is het een kwestie van vinkjes zetten of weghalen voor datgene wat je wil veranderen.

 • Spaces
  ~ Om een nieuwe space aan te maken start je Mission Control en gaat naar de rechter bovenhoek. Hier verschijnt nu een venstertje met een groot plusteken. Wanneer je hierop klikt heb je een nieuwe Space aangemaakt.
  ~ Om een Space te verwijderen, start je Mission Control en beweegt je muis over de te verwijderen Space. Je ziet hier nu in de linkerbovenhoek van de miniatuur een X verschijnen. Wanneer je hierop klikt, sluit deze Space.
  ~ Je kunt ook een app toekennen aan een bepaalde Space. Ga op de bewuste Space staan en ga in het Dock naar het icoon van de app. Selecteer de menu-optie: Opties -> Wijs toe aan dit bureaublad (space).
  ~ Om ervoor te zorgen dat je Spaces op volgorde blijven staan en niet door Lion op volgorde van frequent gebruik gezet worden, ga ja naar Systeemvoorkeuren -> Mission Control. Deactiveer de optie: ‘Wijzig volgorde van spaces automatisch op basis van meest recent gebruik’.
  ~ Om je Space herkenbaar te maken door een eigen achtergrond ga je naar Systeemvoorkeuren -> Bureaublad en schermbeveiliging. Selecteer de achtergrond die je wilt gebruiken. Dit moet je echter wel per Space aangeven.

 • De map "Al mijn bestanden" in Finder
  Veel mensen vragen zich af wat het nut is van de nieuwe toevoeging "Al mijn bestanden".
  Deze optie is uiterst handig om snel bestanden te zoeken (rechts boven in het zoekvenster) en ze middels de sorteerknop op een bepaalde volgorde te zetten.
  Zie je het nut van deze map echt niet in dan kun je hem uitschakelen (en weer inschakelen natuurlijk) bij de Voorkeuren van Finder en dan onder het tabblad Navigatiekolom.

 • Safari - Toetsencombinaties
  ~ Door op de CMD + L toets te drukken, kun je direct een nieuwe url intypen in de adresbalk. De oude url wordt geselecteerd, dus als je gaat typen wordt die meteen overschreven.
  ~ Recht boven in het venster zit het Google-zoekveld. Om hier snel gebruik van te maken kun je toetsencombinatie
  CMD + Option (Alt) + F gebruiken. Hiermee wordt het zoekveld geselecteerd. Als je na het intypen van je zoekopdracht de CMD-toets indruk voordat je Enter geeft, wordt je zoekopdracht in een nieuw tabblad van Safari geopend
  ~ Webpagina doorsturen via mail kan met de toetsencombinatie CMD + i. Het mailprogramma wordt geopend en de hele pagina wordt dan meteen in een mail geplakt.
  ~ Een internetlink in je mail plakken kan door de toetsencombinatie CMD + Shift + i te gebruiken.
  ~ Scrollen in een webpagina kan ook met de spatiebalk. Een keer klikken is een venster naar beneden scrollen, ingedrukt houden is helemaal naar de onderkant van de pagina gaan.
  ~ Om een nieuw Safarivenster extra bij te openen klik je op CMD + N
 • Vensters samenvoegen in Safari
  Wanneer je in Safari meerdere tabbladen geopend hebt in een venster, kun je van een tabblad heel handig een nieuw Safarivenster maken door dit gewenste tabblad uit het Safarivenster te slepen. Hierdoor krijg je automatisch een nieuw Safarivennster.
  Omgekeerd kun je van meerdere Safari vensters er een maken met meerdere tabbladen. Als je bijvoorbeeld 3 Safari vensters open hebt en je wil er 2 samenvoegen, dan pak je het tabblad op en sleept het naar je Safari venster wat je wil samenvoegen. Nu zie je hier de 2 tabbladen naast elkaar verschijnen.
  Nog een andere mogelijkheid is om meerdere Safari vensters allemaal tegelijk samen te voegen tot 1 venster met meerdere tabbladen. Dit kun je doen door bovenin de menu balk naar Vensters te gaan en nu te kiezen voor "Voeg alle vensters samen".

 • Mail - Toetsencombinaties
  ~ Een nieuw mailbericht maken kan heel snel met de toetsencombinatie CMD + N
  Het verzenden van dit bericht kan met CMD + Shift + D.
  ~ Om snel tekst te vinden in een bericht gebruik je de toetsencombinatie CMD + F
  ~ De contactpersoon van een e-mailbericht toevoegen aan je adresboek kan met de combinatie CMD + Shift + Y
  ~ Een bericht een markeringsvlaggetje meegeven is mogelijk met de toetsencombinatie CMD + Shift + L
  ~ Nieuwe mail ophalen kan met CMD + Shift + N

 • Selectie uit mail gebruiken om te beantwoorden of door te sturen.
  Wanneer je een stuk tekst, plaatje, filmpje of iets dergelijks selecteert voordat je binnen mail op de knop doorsturen of beantwoorden klikt, wordt alleen het geselecteerde gedeelte in de nieuwe mail geplaatst.

 • Uitgebreide informatie over je Mac opvragen
  Onder Snow Leopard was het al mogelijk Systeeminformatie op te vragen, maar niet zo uitgebreid als nu onder Lion. Als je op het Appeltje linksboven klikt en dan kies voor "Over deze Mac", krijg je het bewuste kleine schermpje waarin je kunt zien welke versie van besturingssysteem je hebt en wat je processor, geheugen en opstartschijf is. Daaronder zit een knop "Meer info..." welke ons brengt in een wat groter schermpje met verschillenden tabbladen waar je diverse info over je systeem kunt zien. Overzicht, waarin processor, geheugen, videokaart, serienummer en softwareversie staan vermeld. Het tabblad Beeldscherm geeft je ingebouwde beeldscherm weer, maar ook eventuele aangesloten beeldschermen en informatie over de videokaart. Opslag, toont je harde schijf of schijven, je superdrive en eventuele usb aangesloten harde schijven. Geheugen geeft het aantal geïnstalleerd geheugen aan, en hoeveel er in welke bank zit.
  Onder in het tabblad Overzicht zit een knop "Systeemoverzicht...", waar je heel gedetailleerde informatie kunt vinden over alle onderdelen afzonderlijk.

 • Slim zoomen
  Mensen die al een iPhone of iPad bezitten kennen deze optie vast al. Als je met 2 vingers dubbelklikt vergroot je, of verklein je, de inhoud van een pagina in Safari of Voorvertoning of zo.
  Je kunt deze optie in of uitschakelen door naar Systeemvoorkeuren te gaan en daarna naar Trackpad. Ga nu naar het tabblad Scrollen en zoomen en vink de optie Slim zoomen aan of uit naar gelang hetgeen je wenst.

 • Safari heeft trage verbindingen na installatie Lion
  Door de installatie van Lion raken er in de cache van de database enkele records corrupt. Hierdoor gaat je Safari enorm traag verbinding maken en daardoor heel traag pagina's laden, terwijl andere internetverbindingen hier geen last van ondervinden. Deze corrupte records kun je NIET verwijderen door het standaard resetten van Safari (kiezen in de menuoptie voor Stel safari opnieuw in...)
  Toch is het vrij simpel te verhelpen middels de volgende Fix. Sluit Safari af (dat is een must) en start een Terminalvenster (via Programma's -> Hulpprogramma's) en kopieer hierin het navolgende commando
  rm ~/Library/Caches/com.apple.Safari/Cache.db
  Als je nu Safari herstart is je snelheid zoals die hoort te zijn volgens je internetverbinding bij je provider.

 • Service Manager om Context Menu te beheren
  Via Voorzieningen in het applicatie menu of secundaire muisknop kun je gebruik maken van opties die beschikbaar zijn in het Context Menu. Hoe meer applicaties op je systeem hoe meer opties in het context menu en Voorzieningen. Een aantal zul je handig vinden en het overgrote deel staat je in de weg. Mac OS X heeft geen interface die het mogelijk maakt dit context menu op te ruimen.
  Er is wel een gratis officiële Apple tool met de naam Services Manager die het wel mogelijk maakt deze functies eenvoudig te beheren.
  Na het opstarten van deze Service Manager (terug te vinden na installatie onder Programma's -> Hulpprogramma's) kun je individuele voorzieningen in of uitschakelen of je hebt de mogelijkheid om een voorziening helemaal te verbergen in het context menu.
  Je kunt de Service Manager hier (gratis) downloaden en na het lezen van de Software Agreement onderaan klikken op Understand and Agree. De download start dan automatisch.

 • Finder navigatiekolom van kleur voorzien
  Sinds de komst van Lion zijn de kleurrijke icoontjes in je navigatiekolom van Finder saai grijs geworden. Om hier de kleur terug in te toveren kunnen we een paar handelingen uitvoeren zoals hierna omschreven.
  Download en installeer SIMBL (laatste versie natuurlijk)
  Download de SIMBL Plugin ColorfulSidebar en mount het .dmg-bestand
  Plaats nu het ColorfulSidebar.bundle bestand in de navolgende map;
  Macintosh HD in de root -> Bibliotheek -> Application Support -> SIMBL -> Plugins(misschien moet je deze map zelf even aanmaken
  Nu moeten we Finder herstarten, maar zoals je weet kun je die niet echt helemaal afsluiten. Dat lukt ons wel door in een Terminalvenster het onderstaande commando in te typen:
  killall Finder
  Als je nu je Finder opent, zul je zien dat in je navigatiekolom je icoontjes weer van (de oude vertrouwde en gezellige) kleurtjes voorzien zijn. (Deze tip is afkomstig van de site van Appletips.nl)

 • Bestanden koppelen aan applicaties
  Om een bestand te koppelen aan een gekozen applicatie ga je via Finder naar dit bestand en gebruik de toetsencombinatie CMD + i om toegang te krijgen tot het info-venster. Bij "Open met" kun je de gewenste applicatie selecteren. . Als je nu gebruik maakt van de knop "Wijzig alles..." gaat dit gelden voor alle bestanden van dit bestandstype.
  In Lion kun je ook nog gebruik maken van het context menu in Finder. Selecteer een bestand in Finder en klik hierop met de secundaire muisknop en je krijgt het context menu gepresenteerd. Je kunt nu kiezen voor de menu optie "Open met", maar door de Option (alt-)toets ingedrukt te houden verandert deze optie naar "Altijd openen met dit programma".

 • Vensters vergroten of verkleinen
  Sinds de komst van Lion kunnen we op elke plek een venster vergroten of verkleinen. Iets wat voorheen alleen in de rechter onderhoek kon. Er zijn echter nog wat meer opties.
  Als je de Shift toets ingedrukt houdt terwijl je een venster vergroot of verkleint, dan wordt de beeldverhouding behouden.
  Als je de Option toets ingedrukt houdt zie je dat het venster aan beide kanten groter of kleiner wordt.
  Met beide toetsen (Shift en Option) ingedrukt combineer je deze beide functies. Dus met beeldverhouding te behouden aan beide kanten van het venster vergroten of verkleinen.

 • Twitter; de secret opties activeren
  *In de officiële Twitter app uit de Mac AppStore is een Secret voorkeurenpaneel aanwezig. Deze zie je echter niet zomaar, want ze zijn verborgen (dus echt Secret(. Echter met een Terminal sessie (Programma's -> Hulpprogramma's -> Terminal) kun je het navolgende commando intypen en daarna Enter geven
  defaults write com.twitter.twitter-mac DebugMode -bool true
  Dit natuurlijk alleen als je Twitter applicatie NIET actief is. Herstart hierna Twitter en ga naar Preferences. In het voorkeurenvenster is nu een nieuw tabblad "Secret" verschenen. Dit geeft je toegang tot alle geheime instellingen van de Twitter cliënt.
  * User timeline avatarderepeater
  Schakelt de meermalige avatarweergave van een gebruiker in de timeline uit.
  * Scroll over window will bring to front
  Door te scrollen in het Twitter venster wordt deze meteen actief gemaakt.
  * Type anywehere
  Wanneer het Twitter venster actief is en je begint met typen, wordt er automatisch een nieuwe tweet aangemaakt.

 • Bureaublad opvrolijken
  De site AppleTips.nl heeft een sectie iCandy, waar je leuke wallpapers voor je Mac kunt vinden.

 • Interactieve hoeken gebruiken
  In Lion kunnen we functies aan de schermhoeken toekennen. Je kunt deze interactieve hoeken gebruiken door je muis heel simpel in de gewenste hoek van het scherm te plaatsen. Je kunt deze handige optie instellen via; Systeemvoorkeuren -> Bureaublad en schermbeveiliging -> Optie; internactieve hoeken
  Per hoek kun je een van de volgende functies gebruiken;
  Schakel schermbeveiliging in
  Schakel schermbeveiliging uit
  Mission Control
  Programmavensters
  Bureaublad
  Dashboard
  Launchpad
  Beeldscherm in sluimerstand
  Je kunt ook een toetsencombinatie toevoegen om te voorkomen dat je per ongeluk een interactieve hoek per ongeluk activeert. Dat kan door bij het selecteren van de functie Shift, Option of CMD toets gebruik te maken. Indien gewenst kun je ook nog een combinatie van toetsen gebruiken.

 • Dock tijdelijk uitschakelen
  Soms zit het dock net even in de weg als je met een schermvullend venster aan het werken bent. Dan kun je het dock tijdelijk uitschakelen (en ook weer inschakelen) met de volgende toetsencombinatie; CMD Option D

 • Apple logo
  Het Apple logo is heel simpel te typen door Shift Alt K te gebruiken.

 • Motion Blur activeren in Mission Control en Launchpad
  Zoals meer dingen is er een grafische functie binnen Lion verborgen. Je kunt met de toetsencombinatie CMD B de achtergrond van het launchpad aanpassen.

 • FinderPop
  Dit is een handige tool om je mogelijkheden in Finder aanzienlijk uit te breiden
  Je kunt het gratis downloaden (donatie mag, maar is niet verplicht) op deze site

 • Mac in stand-by plaatsen met Apple Remote
  Als je in het bezit bent van een Apple Remote kun je heel snel je Mac in stand-by plaatsen. Dit doe je door de Play/Pauze-knop 2 seconden ingedrukt te houden. Er worden een 3tal Z's op je scherm getoond om te laten zien dat je Mac automatisch in stand-by mode geplaatst wordt. Dit kan heel handig zijn als je vanuit bed naar een film kijkt op je Mac en hoef je zodoende niet je bed uit om iets uit te schakelen.

 • Applicatie geforceerd stoppen
  Als een applicatie niet meer doet wat jij wil, kun je die geforceerd stoppen. Hier zijn verschillende manieren voor;
  - Een toetsencombinatie van Option (Alt) CMD en ESC geeft een overzicht van actieve apps, zodat je kunt kiezen welke je geforceerd wilt sluiten.
  Dezelfde reactie krijg je als je naar het Apple menu gaat en kiest voor "Forceer stop". Nu verschijnt hetzelfde overzicht met actieve applicaties
  - Je kunt in het dock op het icoon van de bewuste applicatie gaan staan, Als je de muisknop ingedrukt houdt zie je in het pop-up menu een optie "Stop"staan. Als je nu de Option (ALT) toets indrukt wijzigt deze optie in "Forceer Stop".
  - Als je het Apple menu opent en de Shift toets ingedrukt houdt, zie je dat de optie "Forceer stop" wijzigt in "Forceer stop (en dan met de naam van de actieve applicatie). Hiermee kun je dus het voorgrond programma geforceerd stoppen.

 • Snel bestanden of mappen samenvoegen in een nieuwe map
  Selecteer in Finder de bestanden of mappen die je in een nieuwe map wil plaatsen. Klik hierop met de secundaire muisknop en kies in het contextmenu voor "Nieuwe map met selectie 3 onderdelen", waarbij 3 staat voor het aantal wat je geselecteerd

 • Zoeken op bestandstypen in OSX Lion Finder
  Als je in Finder van Lion in het zoekvenster een opdracht intikt als bijvoorbeeld
  soort:pdf
  verschijnt er een pop-up venster waarin al aangegeven wordt waar je op kunt zoeken. In ons voorbeeld is dat; Bestandsnaam bevat "pdf" of je kunt kiezen voor Pdf-documenten. Als je nu op de laatste optie klikt krijg je alle pdf documenten in de door jou geselecteerde locatie.

 • Exporteren van Adresboek of Agenda
  Je kunt vrij simpel een complete back-up maken van zowel je adresboek als van je agenda. Als je de applicatie open hebt, ga je naar Archief en kies je daarin voor Exporteren. Kies daarna voor iCal-archief voor agenda of voor adresboek-archief. Het bestand wordt automatisch voorzien van een datum en op je locale harde schijf als back-up opgeslagen. Via de optie importeer kun je het back-up bestand weer terugzetten, eventueel ook op een andere mac.
 • Sterkte bluetooth signaal bekijken
  Je kunt via systeemvoorkeuren naar het paneel van Bluetooth gaan. Hierin zie je je bluetooth apparaten staan, echter zonder dat de signaalsterkte wordt aangegeven. Als je in dit venster de Option (alt) toets indrukt, verschijnt achter elk bluetooth apparaat de signaalsterkte. Als je de Option toets weer los laat, verdwijnt deze signaalsterkte weer. De waarde wordt grafisch weergegeven, met een getal ernaast en hoe dichter dat getal bij 0 zit, des te sterker het signaal.

 • Reader functie in Safari 5 - toetsencombinaties
  De reader functie in Safari 5 geeft je de mogelijkheid om zonder overtollige ballast een internetpagina te lezen of bekijken. Je krijgt als het ware een gestripte, maar overzichtelijke lay-out. Je kan Reader activeren door op het knopje Reader in de adresbalk te klikken of door de toetsencombinatie Cmd + Shift + R.
  Een aantal andere handige toetsencombinaties zijn;
  ~ Pijltjestoetsen omhoog en omlaag om te navigeren door de geopende pagina
  ~ Spatiebalk om naar de volgende pagina te springen.
  ~ Shift + Spatiebalk om een pagina terug te springen
  ~ Escape om de Reader functie uit te schakelen, iets wat ook kan door op het knopje Reader in de adresbalk te klikken.

 • Volgorde van spaces aanpassen onder Lion OS X 10.7.2
  Standaard worden de spaces gesorteerd op volgorde van meest recent gebruik. Dat kan soms heel onwenselijk zijn en dan hebben we de mogelijkheid om de spaces zelf op een eigen volgorde te zetten.
  Daarvoor moeten we een instelling wijzigen. Ga naar Systeemvoorkeuren en kies dan voor Mission Control, Als je het vinkje bij "Wijzig volgorde van spaces automatisch op basis van meest recent gebruik" weghalen kunnen we zelf de spaces verschuiven. Klik op F3, selecteer een space en houdt de muisknop ingedrukt terwijl je deze naar de gewenste positie verplaats

 • Netwerkconnecties bekijken onder Lion
  Als je wil weten welke processen of applicaties op je Mac gebruik maken van netwerkverbindingen, kun je daarvoor in Terminal terecht met het commando  - nettop -. Echter niet iedereen is fan om in Terminalvensters te werkenen daarom is het programma "Private Eye" uitgekomen. Een gratis grafisch alternatief voor Terminal nettop.
  Dit programma kun je downloaden op deze
  site en is freeware. Je kunt met behulp van filters een specifieke applicaties monitoren op netwerkgebruik, je inkomende of je uitgaande verkeer bijhouden, of alles.

 • Java applets openen in een nieuw venster onder Safari 5
  Als je op een pagina een Java applet vindt en je wil die nadien  nog gebruiken, kun je die applet uit dit Safari venster slepen door CMD + Shift ingedrukt te houden, de Java applet bij de balk te pakken en uit Safari te slepen. (handig als je ergens scores of zo wilt houden.

 • Sleutelhangergegevens herstrellen
  De gegevens in je sleutelhanger zijn handig omdat automatisch wachtwoorden ingevuld worden op websites, je mail etc. Echter kan het gebeuren dat deze gegeven corrupt raken en je dus (als voorbeeld) bij je mail steeds opnieuw je wachtwoord in moet gaan vullen. Het is handig dan je corrupte sleutelhanger te herstellen.
  Ga via Finder naar de map Programma's -> Hulpprogramaa's -> Sleutelhangertoegang
  Klik linksboven op Sleutelhangertoegang en kies voor Sleutelhanger EHBO
  Nu moet je eerste je wachtwoord invullen en selecteer daarna de optie Herstel. Klik op OK.
  Tijdens het herstellen worden corrupte gegevens (in ons voorbeeld dus het wachtwoord van je Mail) verwijderd. Als het herstellen klaar is kun je de sleutelhanger app afsluiten. Het is natuurlijk heel goed mogelijk als je nu een programma opstart waarvan de sleutel verwijderd is omdat hij corrupt was (in ons geval Mail) dat je dan eenmalig opnieuw je wachtwoord in moet typen.
  Daarna is het probleem opgelost en word je wachtwoord weer netjes onthouden.

   

 • A
  B

 

 


Mocht je zelf een goede tip hebben die je hier bij wilt plaatsen, maak dan gebruik van de contact-pagina.

 

 

Mac OS X Lion Tips & Trucs

 

 

      Home | Contact pagina

    Copyright © 2005 www.raymakers.net. All rights reserved.