• Soms wil je CD of DVD niet meer uit je DVD-speler komen
  Soms kun je dan via Programma's -> Hulpprogramma's -> Schijfhulpprogramma op de bewuste DVD-RW klikken en bovenin de balk met icoontjes maak je dan de keuze voor Verwijder.
  OF...
  Als ook dat zelfs niet meer werkt dan kun je een cd of dvd altijd nog verwijderen bij het opnieuw starten van je OS-X.
  Houdt tijdens het booten (starten) van je systeem de muisknop ingedrukt.

 • Starten vanaf een usb stick, dvd of andere media dan je normale opstartpartitie
  Om een keuze te maken waarvan je op wil starten kun je tijdens het opstarten van je iMac de Alt (Option) toets ingedrukt houden. Dit zorgt ervoor dat je een overzicht krijgt van alle mogelijke opstartmedia.   

 • Verplaatsen of KopiŽren
  Om gegevens te verplaatsen in bijvoorbeeld Finder, versleep je deze met de muisknop ingedrukt
  Om gegevens te kopiŽren in bijvoorbeeld Finder, versleep je deze terwijl je de Alt (Option) toets ingedrukt houdt.

 • Trema's en accenten op letters plaatsen
  Option + e + letter = ť
  Option + ` + letter = Ť
  Option + u + letter = Ž

 • Sleutelhanger database onderhouden
  De sleutelhanger applicatie zorgt er voor dat alle beveiligingen, certificaten, wachtwoorden en andere betrouwbare informatie op een veilige en gecodeerde manier worden opgeslagen. Naarmate de sleutelhanger ouder wordt, raken gegevens incompleet of dubbel in de database. Dit kun je eenvoudig opsporen en herstellen via;
  Start de sleutelhangertoegang applicatie (in Hulpprogramma's) en ga naar Sleutelhanger-EHBO. Hier kun je kiezen voor controleren of herstellen. Voer je wachtwoord in en maak de door jou gewenste keuze. Klik hierna op Start en er verschijnt een voortgangsvenster. De meest voorkomende problemen kunnen verholpen worden met behulp van de Herstel-optie.

 • DesktopUtility: 4 extra opties in de menubalk
  DesktopUtility is een donate-ware applicatie die je dus gratis (wel graag een donatie als je het blijft gebruiken) kunt downloaden op de site van de ontwikkelaar: en die vind je hier  
  De 4 opties die je extra krijgt zijn de volgende:
  Het tonen en verbergen van desktop icons
  het tonen en verbergen van bestanden in Finder
  Het tonen en verbergen van de Bibliotheekmap in Finder (maar dit is alleen voor OSX 10.7)
  Geforceerd de prullenmand leegmaken.

 • Opstarten in de Veilige Modus in Mac OS X
  Als je je Mac opstart met de Shift toets ingedrukt word je Mac opgestart in de Veilige Modus.
  Wanneer je in de veilige modus opstart wordt er een fsck (file system check) geforceerd uitgevoerd van je opstartvolume. Ook de meest noodzakelijke kernel extensies om OS X te kunnen starten worden geladen. Je lettertypes zullen beperkter zijn. In de veilige modus heb je niet de beschikking over je dvd speler, usb modem of audio apparaten. Ook worden grafische hardware versnelling en bestandsdeling uitgeschakeld, dus heb je geen toegang tot je Time Capsule in je netwerk.

 • Finder mappen toevoegen aan het Dock
  Na installatie van OS X staan er rechts onderin je Dock al een paar mappen, maar hier kun je zelf gemakkelijk je eigen gewenste mappen aan toe voegen. Selecteer in Finder welke map je aan het Dock wilt toevoegen . Met behulp van de toetsencombinatie CMD + Shift + T plaats je deze map automatisch in het Dock. De map zal in het meest rechter gedeelte van het Dock verschijnen (maar kun je ook weer verslepen).

 • Systeemvoorkeuren op alfabetische volgorde sorteren
  Na installatie van OS X staan de items in je systeemvoorkeuren onderverdeeld per categorie. Soms is dat wat zoeken en is het handiger ze op alfabetische volgorde te rangschikken. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren en dan boven in de balk naar Weergave. Hier zie je een vinkje voor de optie "Sorteer op categorie", verander dit een regel lager in "Sorteer alfabetisch".

 • Snel de helderheid van je scherm naar 0 terugbrengen
  Als je de helderheid van je scherm meteen naar 0 wil zetten, kun je dat doen door de toetsencombinatie Control + Shift + Eject in te drukken. Let wel; de computer staat niet in slaapstand ! Om je scherm weer normaal te krijgen, klik je met de muis of klik op een toets.

 • Ejectknop toevoegen aan de menubalk
  Soms kan het handig zijn een ejectknop tot je beschikking te hebben, zodat je niet met je trackpad een ingevoerde cd/dvd naar de prullenbak hoeft te slepen. Zo'n knop kun je heel handig in je menubalk plaatsen.
  Om deze knop toe te kunnen voegen moeten we naar een Finder systeemmap gaan. Dat doen we door in Finder de toetsencombinatie CMN + Shift + G (menu ga) te gebruiken. Voer in het venstertje wat je nu ziet het navolgende path in:
  /System/Library/CoreServices/Menu Extras/
  ga nu op zoek naar het bestand "Eject.menu". Dubbelklik daarop en zie na enkele seconden het symbool in de menubalk verschijnen.

 • Geluidsniveau in kleine stapjes aanpassen
  Standaard kun je het volume wijzigen in stappen van 16 blokjes. Soms wil je net wat meer of minder.
  Om dat te kunnen bereiken moet je simpelweg de Shift en Alt (Option) toets ingedrukt houden als je het volume wijzigt. Nu kun je per blokje het volume in 4 stappen wijzigen. In totaal dus niet in 16 stappen, maar in totaal in 64 stappen.


  Mocht je zelf een goede tip hebben die je hier bij wilt plaatsen, maak dan gebruik van de contact-pagina.

   

   

  OS X Tips & Trucs

   

   

      Home | Contact pagina

    Copyright © 2005 www.raymakers.net. All rights reserved.