Naar startpagina   Windows pagina

 

 

 • Windows-toets gebruiken
  voor de volgende acties;
  Windows-toets+M Ga direct naar de desktop
  Windows-toets+E Open het venster Deze Computer
  Windows-toets+F Open het zoekvenster
  Windows-toets+R Open dialoogvenster Uitvoeren
  Windows-toets+Pauze/Break Open Systeemeigenschappen
 • Configuratiescherm onder startknop zetten
  doe je als volgt;
  Klik met de rechtermuisknop op de knop Start en kies de optie Verkennen in het snelmenu. De Windows-verkenner met de inhoud van het menu Start wordt geopend. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek in het rechterdeel van het venster en kies Nieuwe Map. Geef de nieuwe map exact de volgende naam:
  Configuratiescherm.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}
  Bevestig uw invoer met de Entertoets. Windows vervangt de ingetypte tekenreeks door het deel voor de punt. De punt en alle tekens na de punt worden verborgen.
 • Hardware informatie over je computer opvragen
  doe je door naar de MS-Dosprompt te gaan en daar in te typen; hwinfo /ui.
  Er wordt nu een informatieprogramma van Windows opgestart.
 • Alle vensters minimaliseren
  doe je door op CTRL+ESC te drukken om de Startknop te voorschijn te halen en druk vervolgens op ALT+M.
 • Zoekvenster
  Als je op een willekeurige plaats op de desktop op F3 drukt, opent er een zoek-dialoogvenster.
  Dit kan dus gemakkelijker dan via Start - Zoeken - Bestanden of via het Verkenner-venster.
 • Geluidsicoontje
  Mensen met een geluidskaart hebben vast al het luidsprekertje rechts onder in de taakbalk zien staan.
  Een dubbelklik op dit icoontje brengt de complete mixer op het scherm. Dit is handig, maar die mixer is nogal groot.
  Druk op CTRL+S om de mixer even te vertellen wie de baas is op de desktop. Nogmaals CTRL+S herstelt de oorspronkelijke grootte.
 • Clipboard of Klembord
  Mensen die al langer met Windows werken weten dat het Clipboard een plaats is waar tijdelijk informatie geplaatst wordt. Tekeningen, tekst of zelfs formules uit Excel. Deze kun je eerst selecteren door de optie KopiŽren of Knippen uit het Edit-menu. Ook kun je via Ctrl+C (kopiŽren) of Ctrl+X (knippen) gegevens in het Clipboard plaatsen. Je kunt de gegevens die hierin staan weer ergens anders of in een ander programma plakken via de optie Bewerken en daarna te kiezen voor Plakken. Ook kun je dit via Ctrl+V doen.
 • Temp-files
   worden aangemaakt door bijvoorbeeld Word en Excel als je AutoSave aan hebt staan. Bestanden worden dan als tijdelijk bestand in een TEMP-map geplaatst. Gooi deze map op tijd eens leeg, en je krijgt er vrije schijfruimte voor terug.
 • Om je favoriete programma's te openen
  hoef je niet perse door het startmenu te bladeren. Je kunt deze programma's opnemen in het Pop-Up menuutje dat verschijnt door met de rechtermuis op Mijn Computer te klikken. Een voorbeeld voor Word voor Windows: Start Regedit. Zoek naar Mijn Computer (of de naam die je er zelf aan hebt gegeven). Ga naar de Subkey Shell en maak hieronder een nieuwe subkey aan. Noem deze bijvoorbeeld Word. Wijzig de default-waarde van de key Word in het andere scherm en noem hem bijvoorbeeld &Word. Open de subkey Word en maak een subkey Command aan. Wijzig de default waarde van de key Command in het pad van het programma. Hier bijvoorbeeld C:\MSOFFICE\WINWORD\WINORD.EXE. Voeg andere programma's op dezelfde manier toe.
 • Start DOS-programma's die erg geheugen-intensief zijn
  of een aparte configuratie vereisen met een aparte CONFIG.SYS/AUTOEXEC.BAT. Dit kan door met de rechter muisknop op een .EXE te klikken, vervolgens "eigenschappen" aan te klikken, en naar "programma" te gaan. In dit venster staat een optie "geavanceerd" waarin je kunt aangeven dat het programma in MS-DOS mode gestart moet worden. Na het selecteren van deze optie kun je een specifieke CONFIG.SYS/AUTOEXEC.BAT aangeven. Als je nu de .EXE start, zal de grafische omgeving van Windows 9x worden afgesloten, de .EXE wordt in de Windows 9x-DOS omgeving gestart, en daarna wordt de grafische omgeving automatisch herstart.
 • Wil je snel een directory openen
  maar heb je geen zin om door de Explorer te bladeren? Ga dan naar Start, kies UITVOEREN en tik daarin de directory die je wilt hebben, bijvoorbeeld C:\WINDOWS. Er wordt dan een venster van de directory geopend.
 • Een handige map om in het Startmenu te plaatsen is de dial-up networking voor de toegang met je provider.
  Maak in het Startmenu (met rechts klikken, Openen, Start Menu en voor Bestand, Nieuw kiezen) een map met de naam DUN.{992CFFA0-F557-101A-88EC-00DD010CCC48} Je hebt nu de beschikking over al je verbindingen, direct vanuit het Startmenu.
 • In verkennervensters heb je veel meer aan de F6-knop dan aan de tab:
  met F6 wissel je tussen de drie verschillende schermen binnen het verkennervenster. Van schijven naar directories, van directories naar bestanden en als laatste weer terug naar de schijven. In de verkenner zijn de pijltjestoetsen ook heel interessant. Links en rechts opent en sluit een directory-boom en boven en beneden wandelt door de lijst.
 • Zet in je SendTo map een shortcut naar Notepad,
  dan kun je ten alle tijden een bestand in notepad openen door er met je muis op te gaan staan en dan de rechtermuisknop te klikken; vervolgens de optie: Stuur naar notepad kiezen.

 

 

      Home | Contact pagina

    Copyright © 2005 www.raymakers.net. All rights reserved.